Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obtíže pohybového aparátu

 

     Při své práci masérky a pedikérky se často setkávám s nemocemi pohybového aparátu. Onemocnění pohybové soustavy patří k nejčastějším zdravotním problémům. Řada z nich souvisí s věkem a dědičností, velký vliv má ovšem náš životní styl. K rizikovým faktorům patří například nedostatečný pohyb, obezita, sedavé zaměstnání či nošení nesprávné obuvi. Proto jsem pro Vás vybrala několik častých obtíží, ke kterým jsem připojila i několik rad, jak je možné vyhnout se těmto obtížím, případně, jak je možné řešit je alternativně.

 

 

             Tenisový loket

     Jde o onemocnění svalových a šlachových úponů loketního kloubu. Postihuje ženy i muže. Akutní forma se může projevit jednorázově při fyzicky náročné aktivitě  (sport, úklid) nebo chronicky při dlouhodobém soustavném přetěžování. Zde je léčba již obtížnější. Prevencí jsou cviky na potíže s lokty.

 

Příznaky: bolesti při pohmatu a i při zvedání břemen, zarudnutí

 

Léčba: pokud je onemocnění v počátku, ruku s bolavým loktem hodně šetřit, v noci podložit a udržovat v teple. Pokud  již bolest cítíme dlouho, je vhodná návštěva ortopeda. Léčba je v tomto případě zdlouhavá a může končit operací.

 

Lidová medicína: Pomáhá cibule. Nakrájenou cibuli zabalíme do bavlněného ubrousku, přiložíme na bolavý loket a zatáhneme obinadlem na cca 2 hod.

 

 

               Voda v koleni

     Voda v koleni se často vyskytuje jako důsledek artrozy, inf. zánětu, úrazu, který způsobuje nadprodukci tekutiny nebo krvácení do kloubu.

Rizikovými faktory jsou například nadváha, vyšší věk, přetížení při nevhodném pohybovém stereotypu. Z těchto faktorů vyplývá prevence proti obtížím, a sice optimální hmotnost, zdravotní obuv či vhodný pohyb.

 

Příznaky: bolesti a otok kolene, zarudnutí, ztuhlost.

 

Léčba: zde se bohužel bez lékaře neobejdeme. Punkcí se musí z kolene odsát tekutina a následně řešíme další lěčbu.

 

Lidová medicína: Velkou cibuli nakrájíme na kolečka, zalijeme 700ml čistého lihu a necháme 2 týdny louhovat. Poté pravidelně mažeme.

 

 

                Vbočený palec neboli Halux Vagus

     Jedná se o deformaci palce (vybočení mimo osu) u nohy. Tento problém postihuje mnoho lidí nezávisle na věku, u žen častěji v souvislosti s nošením úzkých bot a vysokých podpatků. Prevencí je používání vhodné, případně spec. obuvi.

Příznaky: otok palce, bolest při doteku a námaze.

 

Léčba: Pokud je deformace mírná, doporučují se korektory, které se vkládají mezi palec a ukazovák. Pak jsou zde cviky s palci u nohy. Při těžké deformaci je vhodná operace.

 

 

                               Patní ostruha

     Zánět, který vzniká při přetížení vazivového aparátu nohy v oblasti úponů na patní kost. Rizikové faktory jsou nevhodná obuv, opakovaná a dlouhodobá zátěž nohy, úrazy, různé deformace nohy (např. plochá noha, propad příčné klenby apod.).

 

Příznaky: bolest při chůzi, stoji na špičkách nebo patách, tlaková bolest při ohnutí palce nohy nahoru, ranní ztuhlost chodidla a kotníku, prohlubující se bolest.

 

Léčba: vhodné je protahování ohybačů prstů a lýtek, rehabilitace, vhodná obuv s individuálně vyrobenou stélkou.

 

Lidová medicína: listy černého bezu přikládejte večer na patu a obvažte obinadlem. Ráno namažte arnikovou nebo kostivalovou mastí.

 

 

                               Ganglion

     .Jedná se o bulku, která obsahuje tekutinu. Vyskytuje se na zápěstí, hřbetu ruky, dlani, článku prstů, chodidle, kotníku či koleni. Rizikovými faktory jsou věk a pohlaví (nejčastěji postihuje ženy ve věku 15 – 40 let), přetěžování, poranění kloubu nebo šlachy a úrazy .

 

Příznaky: bolest způsobená tlakem na okolní tkáně

 

 

Léčba: klidový režim, vhodná obuv, imobilizace kloubu. Ganglion obvykle sám zmizí. Je-li ganglion velký nebo příliš bolestivý, lze jej odstranit chirurgicky.

 

Lidová medicína: obklad z vylouhovaného (cca 5 min) a vyždímaného sáčku černého čaje - 10 min nechat působit.

 
 

 

Jazyky

ČeštinaEnglish


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 23586
Měsíc: 870
Den: 20